energikontoret-ostergotland

Energisystem

Arbetet inom området fokuserar på omställningen till ett effektivt, robust och fossilfritt energisystem. Vi erbjuder kunskapsöverföring och bidrar till att samordna aktörer för omställningen till framtidens energisystem.

Sverige har under de senaste 40 åren haft en situation där elbehov och effektuttag legat i stort sett konstant på samma nivå. Elektrifieringen av industri- och transportsektor gör dock att detta nu börjar förändras. Även om det är svårt att bedöma storleken av kommande elbehov kan man utgå från regeringens planeringsmål om 300 TWh till år 2045, jämfört med dagens 134 TWh.

ordmoln

Utmaningar för elsystemet

Samtidigt som elbehovet ökar kraftigt sker också en utveckling där vi får in mer och mer sol- och vindkraft i elsystemet, det vill säga mer variabel elproduktion. Båda dessa förutsättningar gör att vårt befintliga elsystem står inför stora utmaningar.

Elnätskapacitet utgör redan idag en begränsande faktor för tillväxt och bostadsbyggande, inte minst när det gäller nyetablering av företag. För att hantera dessa utmaningar krävs en utvecklad energiplanering där elnät, elproduktion och elkonsumtion byggs ut i takt med varandra. Detta kräver i sin tur en stärkt samordning och planering på både nationell, regional och lokal nivå.

Allt hänger ihop

Men energiomställningen innefattar inte bara omställningen av vårt elsystem. Förutsättningarna att möta det kraftigt ökade elbehovet är också sammankopplat med hur vi använder övriga energikällor i samhället. Därför är det viktigt att ha ett helhetsperspektiv som omfattar hela energisystemet när insatser planeras för att möta de behov som kommer av samhällets elektrifiering.

Samordning och tidig dialog

Situationen med ett kraftigt ökat el- och effektbehov är nytt för alla aktörer. Befintliga processer för utbyggnad av elnät är inte anpassade för att hantera en så kraftig ökning i efterfrågan på in- och utmatning av effekt från elnätet. Därför behöver vi hitta nya sätt att arbeta som skapar bättre förutsättningar att hantera befintliga utmaningar, där en ökad samordning och tidig dialog mellan nyckelaktörer i omställningen är centralt.

Vikten av energiplanering

Många av de viktigaste vägvalen för utbyggnad av både elproduktion och elinfrastruktur sker på lokal och regional nivå. Det finns därför ett stort behov av en utvecklad energiplanering som skapar förutsättningar för energiomställningen på lokal nivå. En aktiv energiplanering skapar även en naturlig plattform för intern och extern samordning och ger tydliga mål att arbeta mot i energiomställningen.

Vårt erbjudande

Vi är en regional kunskapsresurs i arbetet med energiomställning på lokal och regional nivå. Vi kan bland annat hålla föredrag inom områden som det svenska energisystemet, energiomställningen, flexibilitetstjänster men erbjuder även individuell rådgivning till företag och offentliga aktörer.

För dig som kommun erbjuder vi olika former av stöd i arbetet med energiplanering. Läs mer om erbjudandet på sidan Planera för elektrifiering Länk till annan webbplats.

Region Östegötlands logotyp

Energikontoret Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier