energikontoret-ostergotland

Cirkulära resursflöden

Vi erbjuder stöd till företag avseende resurseffektivisering och avsättning av underutnyttjade restflöden samt bidrar till att koppla samman aktörer för en ökad regional resurssamverkan.

Cirkulär ekonomi handlar om att ställa om vårt ekonomiska system från linjära till cirkulära resursflöden. Det kan exempelvis vara att designa för enklare återvinning, utveckla delningstjänster eller skapa återbruksmarknader. I Energikontorets uppdrag ligger fokus på de restflöden som uppstår hos industrier och tillverkande företag. Här finns en stor potential att ta vara på material, energi, vatten eller näringsämnen som annars hade gått till spillo. I det cirkulära samhället ses inte avfall som avfall, utan som en outnyttjad resurs. Våra målgrupper är i första hand företag, men vi samverkar även med kommuner eller andra offentliga aktörer som kan vara en möjliggörare för företag att ställa om till cirkulära resursflöden.

Tre fördelar med att ställa om till cirkulära resursflöden

  1. Det minskar beroendet av importerade och ändliga råvaror och ger samtidigt ett skydd mot stigande energi- och råvarupriser
  2. Det leder till nya kreativa lösningar och affärsmöjligheter.
  3. Det bidrar till ett minskat klimatavtryck och en stärkt hållbarhetsprofil.

 

ordmoln

Industriell och urban symbios

Industriell och urban symbios är det vetenskapliga begreppet för resursdelning mellan företag, där ett avfall, biflöde eller utsläpp istället kan bli en resurs som får ett värde. Det kan handla om material av olika slag men även om energiflöden, näringsämnen, koldioxid, vatten, oanvänd yta eller transporter. På Energikontoret arbetar vi bland annat med att skapa samverkansarenor och med att praktiskt utforska möjligheter till avsättning av restflöden. Linköpings universitet är en viktig samverkanspart, då de är världsledande inom forskningsområdet industriell och urban symbios.

Tips för att komma igång

Som företagare: lär känna din kommun och stödaktörerna i din region och hur de kan stötta ditt företag i omställningsarbetet. Här är till exempel Energikontoret en bra ingång. Lär även känna dina företagsgrannar och branschkollegor för att hitta cirkulära lösningar, eller sök samarbeten i helt andra branscher.

Som offentlig aktör: lär känna de företag som finns i din kommun/region och ta reda på hur ni kan underlätta för dem att bli mer cirkulära. Nyttja de samverkansarenor som finns och de projekt som drivs av stödaktörer i länet. Energikontoret kan ge vägledning om vilka möjligheter som finns.

Vårt erbjudande

Företagare

  • Kartläggningar och analyser av resursflöden hos enskilda företag.
  • Analys av möjliga avsättningsmöjligheter för kommersialiserbara resursflöden.

Kommuner

  • Expertstöd vid industrietableringar, exempelvis vid svar på RFI (Request For Information) och vid platsbesök.
  • Kunskapsstöd vid framtagande av etableringsstrategier eller andra kommunala strategier och planer.
  • Kunskapsstöd kring industriell och urban symbios till tjänstepersoner inom exempelvis näringsliv, avfall och miljöstrategiska frågor.
  • Kunskapsstöd vid möten med företag, exempelvis företagsfrukostar etc.
Region Östegötlands logotyp

Energikontoret Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier