15 personer från olika organisationer i EU projektet Rena Resan begav sig i mitten av maj på studieresa till nordens cykelhuvudstad Köpenhamn där vi lärde oss om hur staden jobbar för att främja cykling.
Vi fick träffa enheten för Cykel och väg på Trafik och miljöförvaltningen på Köpenhamns kommun och Gate 21 som fungerar som ett centralt projektkontor inom grön omställning. Dessutom var vi på två guidade cykelturer med Cyklistförbundet och Be Copenhagen. Vi har fått veta att i stadsdelen Nørrebro är det bara 8 procent av innevånarna som tar sig fram med bil, övriga går, cyklar eller åker kollektivt samt att på de mest trafikerade cykelstråken i Köpenhamn passerar upp till 50 000 cyklister varje dag. Cykelinfrastrukturen i Köpenhamn är till stor del integrerad i den övriga infrastrukturen, där utrymmet successivt minskas för biltrafik. Toleransen mellan de som kör bil och cyklar upplevs av Köpenhamnarna som god, eftersom alla som kör bil också i andra stunder är cyklister. För oss som besökare upplevdes tempot dock högt och lite svårt att hänga med i, men med lite övning och god guidning lyckades vi alla cykla runt och få se helt nya sidor av ett Köpenhamn. Vi fick berättat för oss om stadsplanering och arkitektur som präglas mycket av att medborgare ges tillträde och utrymme att trivas och vistas i stadens alla miljöer. En guidad cykeltur är något jag varmt rekommenderar alla att göra nästa gång ni besöker Köpenhamn!
Studieresan är en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan, som drivs av Energikontoret, Region Östergötland. Projektet jobbar med olika insatser för att öka det hållbara resandet i hela östra Mellansverige och ägs av Region Örebro. För mer information kontakta Ylva.ek@regionostergotland.se