Projektet Hållbar arbetspendling och hållbara tjänsteresor i Östergötland ska demonstrera hur anställda inom offentlig verksamhet kan ändra sina resvanor både vad gäller tjänsteresor och resor till och från arbetet. Projektets mål är att involvera minst 4 000 anställda som ges ökad kunskap om hållbara resvanor.
Projektets syfte
Projektets syfte är att energieffektivisera de arbetsrelaterade persontranspporterna (både tjänsteresor och arbetspendling) i länet och därmed också bidra till att uppnå målen i den regionala energi- och klimatstrategin, de regionala och nationella miljömåen samt de energipolitiska måle. Syftet är också att samverka med offentliga aktörer på ett regionalt plan för att få en större genomslagskraft. Genom samarbete med marknadsaktörer kommer konkreta testresenärsaktiviteter, med fokus på elcykel och kollektivtrafik att genomföras.
I projektet ska också en omvärldsanalys samt en kartläggning över vilka förutsättningar respektive deltagande organisation har för att kunna uppnå ett hållbart tjänsteresande utföras.
Aktiviteter i projektet
Utbildning
Upp till 800 anställda erbjuds möjligheten att delta i en utbildning med fokus på energi och klimat kopplat till transporter. Utbildningen kommer vara utformad så att den inleds med en faktadel och avslutas med en mer kreativ och innovativ del. Utbildningen genomförs ute hos varje deltagande organisation vid två tillfällen under mars/april i samarbete med upphandlade konsulter.
Testresenärer
Under en månad på våren och en månad på hösten kommer totalt 20 st testresenärer per organisation i stället för att ta bilen till arbetet testa att elcykla respektive åka kollektivt till och från sitt arbete. Upplevelsen och användandet kommer att dokumenteras och utvärderas.
Tjänstecykla på elcykel
De allra flesta kommuner, landstinget och länsstyrelsen har idag cyklar (och ibland även elcyklar) att erbjuda sina anställda att använda i tjänsten. Under perioden mars – oktober kommer varje deltagande organisation via projektet att få tillgång till en extra elcykel som ska finnas tillgänglig för personalen att boka för tjänsteresor. Personalen kommer även att kunna boka elcykeln veckovis för att kunna använda den både till och från arbetet och i tjänsten.
Samverkan
Projektet är ett samverkansprojekt mellan Energikontoret Östra Götaland, Landstinget i Östergötland, Länsstyrelsen i Östergötland, ÖstgötaTrafiken och sex av regionens kommuner. Projektet finansieras av Energimyndigheten och drivs av Energikontoret Östra Götaland.
Projektet pågår under 12 månader med projektstart 2014-01-01.