Inom projektet Hållbar Omställning i ÖMS driver Energikontoret nätverket Energismarta leverantörer. Energinätverk är en beprövad metod för att genomföra energiledning i en grupp men denna metod har aldrig tidigare har det applicerats på en större aktörs värdekedja och leverantörer, förens nu. Den stora aktören i vårt nätverk är Väderstad och det är deras leverantörer som nätverket fokuserar på. De leverantörer som deltar i nätverket är belägna i Östergötland och angränsade län därtill. Nätverket går främst ut på att utbilda och leda leverantörerna inom energiledning för att de ska kunna energieffektivisera sin verksamhet och bli mer konkurrenskraftiga. Till detta erbjuds även en studentledd energikartläggningen av studenter från Linköpings universitet för att ge företagen en övergripande förståelse i vart deras energi tar vägen.
Upplägget består utav 9 stycken nätverksträffar som sker under en period på 1,5 år med start våren 2022. Vi har redan genomfört den 3:e utav de 9 träffarna för att i höst fortsätta med ytterligare 3 stycken i höst. Mellan träffarna får företagen hårda eller mjuka ”hemläxor” för att på hemmaplan driva energieffektiviseringen och energiledningen vidare. Exempelvis mellan träff 1 och 2 skulle deltagarna ta fram sin totala energianvändning på timbasis för två dagar (31e maj och 24 december) för året 2021. Den framtagna datan analyserades därefter av oss på Energikontoret för att sedan användas på nätverksträffen för inspel till diskussionerna men också för att visa vad för ”energibovar” som skulle kunna ligga bakom energianvändningen samt hur baslasten ser ut och påverkar verksamheten.
Alla träffarna ser olika ut men generellt innehåller den en bit föreläsning och kunskapsöverföring från Energikontoret och en bit diskussion i grupp och nätverkande. Båda delarna är viktiga för att kunna få den bakomliggande kunskapen om hur energiledning och effektivisering går till samt utbytet av tankar på hur det kan tillämpas i sina egna verksamheter. Hittills har vi fokuserat på att lära känna varandra, förstå vad stödprocesser är och hur man påverkar dem, hur det svenska energisystemet ser ut och hur det kan påverka och bli påverkat av enskilda företag, energipriser och laststyrning. Till detta har även andra aktörer tagits in som exempelvis Linköpings universitet som kan agera expert och kan dela med sig av sina lärdomar.
Några av det delar som nätverket kommer hantera framöver är fortsatt fördjupning inom energieffektivisering, produktionsprocesser, nattvandring, laststyrning, KPI:er, målsättning, involvera och engagera personal, policys och egen energiförsörjning.
Om ni är intresserade av att förbättra er själva och er värdekedja, tveka inte att höra av er!