energikontoret-ostergotland

Stegvis minskning av klimatpåverkan med Klimatstegen

Idag är fokus på klimatpåverkan stort inom byggbranschen när det gäller nyproduktion och renovering, men mindre på de många befintliga byggnader som driftas, förvaltas och underhålls löpande. En metod som riktar sig mot just dessa byggnader är Klimatstegen som syftar till att stegvis minska klimatpåverkan från drift och förvaltning av byggnader i samband med underhåll och det vanliga förvaltningsarbetet.

Om Klimatstegen

Inspirationen till Klimatstegen var att många fastighetsägare behövde ett kostnadseffektivt verktyg. Klimatstegen är ett öppet system som är helt fritt att använda, se www.klimatstegen.se Länk till annan webbplats..

Klimatstegen är ett unikt samarbete mellan akademi och massa entusiastiska fastighetsägare som har jobbat tajt ihop för att förstå fastighetsägarnas behov, säger Catarina Warfvinge, utvecklare av Klimatstegen och Universitetslektor på Lunds Tekniska Högskola.

Som fastighetsägare är utbudet av energi- och klimatåtgärder stort vilket gör det svårt att prioritera. Klimatstegen börjar därför med att man som fastighetsförvaltare svarar på 80 frågor för att få en förståelse för vart miljöpåverkan finns och var lämpliga åtgärder kan sättas in.

Fyra klimatsteg

I klimatstegen beskrivs byggnadens klimatstatus i fyra klimatsteg. I det första steget är alla lagkrav uppfyllda samtidigt som klimatstatusen för byggnaden bestäms och i det andra steget har de mest kostnadseffektiva åtgärderna genomförts. I det tredje steget har mer kostnadskrävande klimatåtgärder genomförts och i det fjärde och sista steget anses byggnaden vara klimatoptimerad där ny teknik och nya metoder genomförs och utvärderas regelbundet.

I samband med Klimatstegen har även 20 stycken klimatnyckeltal kopplat till bland annat energianvändning, avfall, drift, skötsel, förvaltning och underhåll tagits fram. För varje sådant klimatnyckeltal finns en rad åtgärder som behöver vara genomförda för varje steg i Klimatstegen innan man kan gå vidare till nästa steg.

Jag tror att många använder det lite som en lärobok eftersom vi visar på ett pedagogiskt sätt hur man stegar sig fram, säger Catarina Warfvinge, utvecklare av Klimatstegen och Universitetslektor på Lunds Tekniska Högskola.

Erfarenheter från HSB i Malmö

Ett företag som redan under hösten 2023 började använda sig av klimatstegen är HSB i Malmö med sina 73 fastigheter. Sedan februari 2024 har konceptet anpassats mer och mer till verksamheten för att följa de arbetssätt som redan används.

Det viktiga är att börja någonstans, ta en fastighet eller område och kolla på vad som redan finns, vad som behöver göras samt vilka personer som behöver involveras, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB i Malmö.

Metoden är flexibel och kan användas i de flesta byggnader då man jobbar i princip på som vanligt men på ett mer systematiskt sätt för att även inkludera klimat- och energiaspekter. Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB i Malmö menar dock att det är viktigt att vara medveten om att det kommer att ta tid, men när man väl har lagt ner den tiden har man fullständig kontroll över sin fastighet och vad som behöver göras för att förflytta sig både klimat- och kostnadsmässigt.

Kontakt

Kickan GrimstedtUtvecklingsledare energieffektiviseringEnergikontoret
Region Östegötlands logotyp

Energikontoret Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier