energikontoret-ostergotland

Nyfiken på energigemenskaper?

Vi på Energikontoret har gjort en sammanställning av kunskapsläget kring energigemenskaper.

I vår senaste rapport har vi sammanställt kunskapsläget kring energigemenskaper. Energigemenskaper lyfter EU upp som en viktig del av omställningen av våra
energisystem men som ännu inte har slagit igenom i Sverige. Energigemenskaper kan ske genom både fysisk och virtuell sammankoppling, vilket ger olika för- och nackdelar. I rapporten presenteras också ett nätägarperspektiv på energigemenskaper.

Vad är energigemenskaper?

Energigemenskaper kan definieras som en grupp av aktörer, allt från privata hushåll till företag, kommuner eller föreningar, eller en sammanslutning av fastigheter som gemensamt producerar, konsumerar, lagrar och delar energi inom gemenskapen.

Som en viktig del av energiomställningen lyfter EU energigemenskaper för att minska beroendet av fossila bränslen och skapa ett mer hållbart och demokratiskt energisystem. Genom att engagera olika aktörer som hushåll, företag och kommuner i gemensamma energiprojekt kan energigemenskaper bidra till en ökad produktion, konsumtion och lagring av förnybar el. En energigemenskap kan ta formen av antingen en fysisk eller virtuell gemenskap. I fysiska energigemenskaper äger och hanterar gemenskapen sitt elnät inom ett visst geografiskt område, medan virtuella energigemenskaper använder befintliga elnät för att dela energi med hjälp av smarta elmätare och avräkningssystem.

Fördelar men också nackdelar

Fördelarna med energigemenskaper inkluderar bland annat minskade växthusgasutsläpp, ökad energieffektivitet och lokal ekonomisk utveckling. Trots dessa fördelar står dock energigemenskaper inför utmaningar som inkluderar komplexa lagar och regler samt höga initiala kostnader, särskilt för fysiska energigemenskaper.

EU-direktiv

Två viktiga EU-direktiv, förnybarenergidirektivet och elmarknadsdirektivet, definierar olika typer av energigemenskaper. Där förnybarenergidirektivet fokuserar på gemenskaper som producerar och använder förnybar el, medan elmarknadsdirektivet är teknikneutral och gäller endast elmarknaden. Dessa direktiv skapar tillsammans en ram som varje medlemsland kan anpassa efter sina nationella behov.

Pågående arbete nationellt

I Sverige pågår idag ett arbete med att anpassa lagstiftningen för att stödja energigemenskaper, framstegen har dock varit långsamma. Energimyndigheten har därmed fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för energigemenskaper och ska presentera sina resultat i september 2024. Under tiden utforskar svenska aktörer möjligheterna med både fysiska och virtuella energigemenskaper för att skapa hållbara och rättvisa energilösningar i framtiden.

 

Läs rapporten i sin helhet Pdf, 1.2 MB.

Region Östegötlands logotyp

Energikontoret Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier