I slutet av oktober 2020 åkte Ylva Ek från Energikontoret och Jane Hjelmqvist Hållbarhetsstrateg från Finspångs kommun på en digital inspirationsresa till Västra Götaland. Under två dagar gjordes live sändningar från besöksmålen där alla intresserade bjöds in att delta. Från början var resan planerad att göras tillsammans med tjänstepersoner i Östergötland, men på grund av situationen med Corona blev vi tvungna att ställa in. Studiebesöken filmades för alla intresserade att ta del av om inte kunde delta på digitala sändningarna. Filmerna kommer inom kort läggas upp på Energikontorets hemsida.
Det första besöket gjordes på Sajkla i Tibro
Sajkla ett företag som vill revolutionera marknaden för återbruk av möbler och inredning i offentliga miljöer. I Tibro har man en lång tradition av att tillverka möbler. Alla typer av hantverkare i till exempel trä- och metallarbete och lackering och målning finns på orten. Sajkla har utvecklat en molntjänst för inventering, katalogisering och klassificering av hur lätt respektive svårt det är att rekonditionera olika möbeltyper. Tjänsten är öppen för alla som vill använda den och den kan även fungera som en marknadsplats för begagnade möbler där tanken är att Regioner och kommuner ska kunna återbruka andras möbler. Se mer information om tjänsten här https://sajkla.se/inventering-klassificering/
Sajkla visade i sin presentation att vid rekonditionering av tillräckligt stora volymer kan kostnaden för en stol bli cirka hälften så dyr som att köpa en ny. Kvalitén på möbler i offentliga miljöer är ofta av mycket god kvalitét och blir dessutom väldigt snygga och som nya efter rekonditionering.
Här kan du se presentation från Sajlka
Här kan du se inspelning från studiebesöket
Kommunbesök i Lidköping, Sveriges miljöbästa landsortskommun 2019
I Lidköpings kommun med ca 4000 anställda finns ett starkt och brett politiskt engagemang för
hållbarhetsfrågor. Vi mötte Yvonne Träff som har arbetat som hållbarhetsstrateg i kommunen i 30 år. Yvonne pekade ut tre viktiga områden att jobba inom för att lyckas; – struktur, kultur och strategi. Ett miljö- och klimatutskott kopplat till kommunstyrelsen ser till att frågorna hela tiden finns med i dagordningen. Miljösamordnare finns i alla enheter och kommunens förvaltningar och bolag arbetar tillsammans, har roligt och peppar varandra. Det är ett processorienterat arbetssätt där man i princip lånar en %-andel av olika anställda i hela organisationen. Politikerna är med i processen att ta fram strategier i miljö- och klimatarbetet vilket leder till att politiken äger frågorna.
Kommunen beviljades 2018 projektmedel från Vinnova för att skapa systematiskt stöd för industriell urban symbios, IUS, i kommunen. I det geografiska området finns företag för produktion av flytande biogas, livsmedel och energi samt anläggningar för avfallshantering och avloppsvattenrening. Dessa företag och kommunala verksamheter har varit samarbetspartners i projektet. Genom workshops och frukostmöten hos varandra har relationer stärkts och kunskapen om varandras verksamheter har ökat. En kartläggning har genomförts, där samtliga projektpartners har intervjuats och restströmmar har identifierats och kvantifierats. Några av de största fördelarna med projektet har varit:
- Att det har gått att identifiera konkreta företagsmöjligheter som stärker den lokala utvecklingen och också nätverksuppbyggnad mellan företag och tjänstemän.
- Under projekttiden har man identifierat 26 olika befintlig eller möjliga symbioser.
- En förbättrad samverkan mellan kommunala förvaltningar och mellan förvaltningar och kommunala bolag.
- Betydelsen av den kommunala samhällsplaneringen för att möjliggöra symbios har synliggjorts.
I nästa steg rekommenderar projektet att Kommunen bör bli en motor och ett nav i det fortsatta samarbetet mellan näringsliv, akademi och andra aktörer för vidare utveckling av industriell och urban symbios. En plan finns att etablera en regional och lokal plattform där dialog, relationsbyggande och innovation för IUS skapas.
Här kan du se presentation från Lidköpings kommun
Här kan du se inspelning från studiebesöket
Fazer Kvarn
Efter besöket hos Lidköpings kommun besöktes Fazer Kvarn i Lidköping. Fazer Kvarn var en av deltagarna i IUS projektet och vi träffade Vd John Poulsen för att höra företagets tankar om projektet. Fazer Kvarn har som mål att alla biflöden ska nyttjas till matproduktion i första hand och i sista hand till energi. John är mycket nöjd med att ha varit del i projektet och tycker att det hade en bra vetenskaplig grund tack vare Linköpings universitets deltagande. Man kunde tydligt se att det egna arbetet kunde ge ”pay of” vilket gjorde valet enkelt att vilja vara med! En stor nytta företaget haft är att ha fått så många nya kontakter både med kommunen och andra företag och man har lärt känna varandras behov. Det är inte alltid lätt för företag att träffas pga. konkurrenslagar, men detta kunde kringgås tack vare tydlig agenda och protokollföring i vilket kommunen var en viktig aktör för skapandet av detta forum.
Här kan du se presentation från Fazer Kvarn
Här kan du se inspelning från studiebesöket
Electric Village Mariestad
I Mariestads kommun träffar vi Susanne Wallner Utvecklingsstrateg och Jonas Johansson utvecklingschef. År 2015 såg Mariestads kommun ett stort behov att skapa nya hållbara arbetstillfällen, affärer och att öka besöksnäring. Man startade då projektet ElectriVillage som innefattar en kombination av hållbara transportlösningar och energisystem. Via projektet har man lyckats skapa förutsättningar för lokala företag att hitta nya affärer och en bra grogrund för nyetableringar och som grädde på moset har Mariestad av Unesco blivit utnämnd till modellområde för hållbar utveckling.
Som en del i projektet har man byggt världens första solcellsdrivna vätgastankstation. På anläggningen produceras 4 ton vätgas per år från solenergi och ”lånat” vatten från Vättern.
I kommunen har man 14 stycken bränslecellsbilar som är subventionerade med EU bidrag.
Man tankar ca 4-6kg vätgas per tankning och kan köra ca 10 mil per kg vätgas till en kostnad av ca 9 kr/mil.
Det satsas mycket pengar från EU just nu i att bygga anläggningar för lagring och infrastruktur för tankställen av vätgas och fler borde satsa på vätgas och dra nytta av EUs bidrag, tycker man i Mariestad. Kostnad för anläggningen i Mariestad är ca 20,9 miljoner totalt varav kommuner satsat 12-13 miljoner. Projektet har genererat 25 årsarbeten plus en rad investeringar från näringslivet.
Här kan du snart se presentation från Mariestad
Här kan du se inspelning från studiebesöket